Cum fac majoritatea clienților, am întrebat un prieten dacă cunoaste un mecanic bun, să pot face o geometrie a mașinii pentru că “trăgea stânga”.
Merg la mecanic, nu aștept mult și se apucă de treabă. Intru în discuții cu el, îl întreb cât costă, cât durează lucrarea, vorbim despre viață și totul se termină cu succes.
Ca om de vânzare i-am făcut o mica evaluare:
- Preluarea a fost rapidă și m-a informat cât durează;
- A fost amabil și a interacționat cu mine pe tot parcursul lucrării;
- Mi-a pus întrebări legate de mașină, pentru a identifica și alte oportunități de “vânzare”.
Ce mai, senzație! Am plecat super încântat de la el, cu gândul că am întâlnit un agent de vânzări demn de luat ca exemplu, care a făcut o vânzare consultativă excelentă.
*****
ÎNCHIDEREA VÂNZĂRII. Nu poți spune că ai finalizat vânzarea atunci când clientul a platit produsul sau serviciul oferit de tine! După vânzare, verifică starea de mulțumire a clientului. Întrebă-l dacă produsul sau serviciul tău satisface toate nevoile.
Clientul mulțumit cu siguranță te va recomanda mai departe, însă dacă afli că nu este mulțumit ai posibilitatea să-i rezolvi problema repede fără a degenera în frustrare. Nu iți dorești să povestească și altor potențiali clienți despre experiența neplacută avută cu tine.
*****
A doua zi îmi dau seama că mașina “trage dreapta” și revin la “agentul de vânzări” ca să rezolv problema. Ghicești ce s-a întâmplat la service-ul auto? Din orgoliu, mecanicul a refuzat să mai facă o verificare la masină, spunându-mi că el a facut tot ce trebuia și problema de fapt acum este de la cauciucuri. Până la urmă, ca să scape de mine mi-a schimbat roțile între ele și la revedere!
Ultima replică a fost fenomenală. Îmi zice… “e bine măcar că trage dreapta acum, că în cel mai rău caz ajungi în șanț”.
Succese si excese!